lørdag den 14. januar 2012

Hanoi contra HCMC

Jeg synes Hanoi var en langt mere hyggelig og charmerende by at være i end HCMC. Jeg følte mig hjemme i Hanoi, og det er en by, jeg godt kunne tænke mig at vende tilbage til. Sådan har jeg det ikke med HCMC.

I Hanoi flyttede folk dagligstuen ud på gaden om aftenen, hvor de mange gadekøkkener myldrede frem. Hoan Kiem søen var et fantastisk centrum for byen med mange aktiviteter i løbet af året. Man blev ikke tilbudt euforiserende stoffer på åben gade, når man gik ud om aftenen.

Parkerne i HCMC er de hyggeligste steder at færdes og kvarteret omkring Domkirken. I parkerne er der meget liv i form af gymnastik, badminton, en slags badminton man spiller med foden, en legeplads og folk hænger ud på de meget varme aftener.
Ben Thanh markedet var også bedre end Don Xuan markedet i Hanoi. Varerne de solgte var af bedre kvalitet, og så kunne jeg godt lide, at der var et område med: "fixed prices".
Man mærker, at HCMC er en moderne metropol med over 10 mio. indbyggere. Der er større forskel på fattig og rig, der opleves en større individualisme, hvor der i Hanoi oplevedes en stor fællesskabsfølelse. Befolkningen her oplevedes som meget sociale og afhængige af hinanden. Nettoindkomsten i HCMC er også fire gange større end landsgennemsnittet. I HCMC har vi for første gang set overvægtige børn og voksne. Det har vi ikke tidligere oplevet på vores rejse gennem Vietnam. I HCMC findes de rigeste mennesker i landet. Dem der har råd til at købe dyre biler, gå i designertøj (Gucci mv) og tage på dyre ferier til Mui Ne.
Trafikken glider lettere i HCMC pga de brede boulevarder, som franskmændende anlagde, og trafikanterne dytter slet ikke så meget, som i Hanoi, måske fordi her er bedre plads, selvom der findes ca. 5 mio. scootere i HCMC.
Der er meget mere krigshistorie at finde i HCMC, end der var i Hanoi.
Kaffen var også rigtig god i HCMC, men man føler ikke man sidder i Vietnam på en café, når man går på kaffebar. Det føles meget vestligt. På godt og ondt er vesten det store ideal i HCMC. Det er idealet mange steder i Vietnam, men det er meget udpræget her.
Tænk sig der findes ingen mannequin-dukker i tøjbutikkerne i Vietnam, der ligner vietnamesere eller asiatere. De er alle høje og vestlige at se på og har allerhelst lyse parykker på.

Ser frem til at forlade HCMC i morgen omend det også har været en oplevelse at være her! (:-))

1 kommentar:

  1. God og interessant analyse, Lotte. Det smitter nok også af, at HCMC er "amerikanernes" by fra krigens tid, mens Hanoi var "alle er ligemeget værd"-kommunistbyen fra dengang. God rejse til badeferien på tropeøen. Hils Peter Pan!

    SvarSlet